lunes, 5 de septiembre de 2016

Paranoies RiKanna 46: Novel·les visuals que recomano per provar amb el gènere

Suposo que si us heu passat pel meu blog haureu vist una secció estranya i desconeguda que va de ressenyes sobre un gènere que no us sona de res i que són les "novel·les visuals". Si encara no sabeu que és o us fa pal investigar quedeu-vos amb què és un videojoc (és a dir inclou música i gràfics) la interacció bàsica és llegir i que normalment arribat a un punt se't donen unes decisions i segons quina opció tries la història evolucionarà cap a un lloc o un altre.
En qualsevol cas després de descobrir l'existència del gènere qualsevol pot dir-se a si mateix molt bé, però què puc llegir? Què em recomanes si no sé res del gènere? Bé, diguem que la funció d'aquesta entrada està per això, per facilitar-te la vida i depenent del tipus de "lector" que siguis tinc algunes obres que oferir-te. Tot i així una manera molt fàcil de començar si veus anime, és simplement buscar si algun anime basat en novel·la visual t'ha agradat i si és així buscar si la novel·la visual en qüestió té traducció a l'anglès o al castellà. Així coneixeràs el format original. Si no us agrada experimentar dues vegades una història pots buscar obres semblants o del mateix autor. Per tot això recomano www.vndb.org pàgina molt útil per a dubtes sobre el tema. Ja aviso que encara que ara estem en un boom de traducció a l'anglès però les traduccions al castellà de moment són poques en comparació i fetes per fans des del anglès (és a dir traducció de traducció).

Planetarian - Chiisana Hoshi no Yume
De què va? En un món post-apocalíptic on no para de ploure els anomenats "drapaires" recorren ciutats a la recerca d'artefactes o alguna cosa que pugui servir per facilitar la subsistència. En una de les seves incursions, el protagonista, un drapaire es trobarà amb un robot anomenat Hoshino Yumeni la qual ha estat vigilant un planetari durant anys, esperant que algun humà vagi a veure les estrelles.Per què llegir-la? Si coneixes Key (CLANNAD, Air, Little Busters!, Kanon, Angel Beats!), ni que sigui per les seves adaptacions a l'anime, ja saps que les seves històries es basen en el drama precedit per una dosi de quotidianitat perquè sentis afecte pels personatges. Planetarian és la seva obra més curta, a diferència de la majoria de novel·les visuals no té opcions, és una història dramàtica i agradable que es llegeix bastant ràpid i a més no té contingut per a adults. Si us agrada el drama és la vostra obra. Està disponible en anglès (la podeu comprar a steam) però a més hi ha una traducció al castellà. Ara també està fent-se un anime basat en aquesta història

Obres semblants: estudi Key en general (és a dir les que teniu dalt) també us la recomano si us ha agradat, això sí penseu que en general les obres són molt més llargues que aquesta. To the moon (que encara que no sigui una novel·la visual, com la jugabilitat és nul·la, així que gairebé ho és) una obra curta que també és de tall dramàtic. També us pot agradar Symphonic Rain.

Saya no Uta
De què va? El Fuminori Sakisaka va tenir un accident de cotxe en el qual van morir els seus pares i únicament ell va sobreviure, encara que va ser ferit brutalment. Tanmateix després d'una operació seva visió del món ha canviat, literalment, la realitat per a ell és fastigosa, els edificis són carn putrefacta, fins i tot els seus amics tenen una aparença horrorosa per a ell i ni el menjar té el sabor que tenia abans. Enmig de tota aquesta horrible visió només hi ha una cosa que destil·la puresa i bellesa, una noia anomenada Saya.
Per què llegir-la? T'agraden les històries de terror, vols alguna cosa que no et deixi indiferent, no t'importen els temes escabrosos però sobretot vols una història diferent a l'habitual. Potser per intentar despertar el teu interès també hauria dir-te que està relacionada en la seva temàtica amb les obres de Lovecraft. És una obra amb tres finals diferents però que també és molt curta, es llegeix ràpid però es queda amb tu. Això sí, tingueu en compte que té escenes no aptes per a estómacs febles i també sexuals. També està disponible en anglès distribuïda per JAST usa i també hi ha una traducció al castellà.

Obres semblants més llargues: Higurashi no naku koro ni (també té terror tot i que no s'assemblin gaire), Higanbana no saku Yoru ni (són històries curtes del mateix autor que Higurashi, no totes, però en general tenen una atmosfera de terror).

Yume miru Kusuri
De què va? El protagonista és un noi normal amb una vida molt anodina fins que coneixerà tres noies que poden canviar el seu destí. Al llarg del joc podràs seguir tres camins diferents per canviar la seva vida i conèixer les vides de tres noies diferents.
Per què llegir-la? Vols una història amb una dosi alta d'escenes sexuals però alhora vols històries d'amor amb una mica de drama. Aquesta és la novel·la visual eroge amb una estructura més habitual, el protagonista té l'opció de quedar-se amb tres noies diferents (aquest nombre oscil·la i solen ser unes quatre o cinc, normalment) i conèixer la seva història. Encara que potser no sigui res de l'altre món sí que es pot gaudir fins i tot si no us interessen massa les escenes sexuals. Hi ha una traducció tant a l'anglès com al castellà.

Obres semblants: Kirakira, Grisaia no Kajitsu. No s'assemblen massa però tenen una estructura del mateix tipus en les dues hi ha dosis de drama i comèdia. Les altres dues que us recomano aquí són bastant millors que Yume miru Kusuri però aquesta crec que és més accessible sinó us crida l'atenció jo llegiria Kirakira perquè la ruta comuna de Grisaia se us pot fer llarga.

Phoenix Wright
De què va? En la majoria de jocs seguim a Phoenix Wright un advocat defensor que s'involucrarà en diferents casos i que depenent de les teves capacitats aconseguiràs o no que resolgui.

Per què llegir? La saga de Phoenix Wright té l'avantatge que no és una novel·la visual pura sinó que té interacció, la qual cosa per als que no estan molt acostumats a "jugar" a videojocs on l'únic que es fa és llegir (a part de les decisions que poden ser més o menys depenent de les vn) pot ser més fàcil per endinsar-se en aquest món. Tots els jocs de la saga són curts i tenen cinc casos que contenen uns personatges memorables i dosis d'humor (els únics judicis on t'ho pots passar bé, la veritat). No té contingut sexual, hi ha jocs tant en castellà com anglès i l'únic problema és que la majoria només estan per a consoles (DS, Wii) Tot i així hi ha maneres de jugar-los en ordinador i l'últim episodi està per tauletes.

Obres semblants: Hotel Dusk, Another Code. Ambdues tenen interacció a part d'una història de més o menys interès i totes són per DS (però hi ha "altres" maneres de jugar-les...)

Forest
De què va? A tot arreu i en cap lloc el Bosc apareix i s'expandeix. El Bosc és un lloc on res és el que sembla, on no funcionen les regles de la realitat. Els protagonistes d'aquesta història hauran de lluitar i resoldre les endevinalles del Bosc i comptaran per a això amb uns "dons" especials.

Per què llegir? Aquesta és la meva última recomanació i la més rara de totes i precisament per això la recomano. És una obra plena de metaliteratura, i no només perquè apareguin un munt de personatges de la literatura anglesa sinó per com el límit entre el que està passant o si només és una història dins d'una història mai està clar del tot. Aquesta obra és poc accessible aquells que busqueu una història convencional, però la gent que li agrada l'experimentació en les obres que llegeix i està acostumat a això per altres mitjans Forest probablement sigui una d'aquestes lectures que li agradarà haver llegit. Avís de que té altes dosis de bogeria, hi ha escenes sexuals (encara que siguin rares, molt rares) i no té traducció al castellà però sí a l'anglès.

Obres semblants:
Umineko no naku koro ni (si us agrada la metaliteratura, ho passareu bé amb aquesta obra) I/O (més enfocada a què és la realitat i des d'un punt de vista tecnològic, a mi no em va convèncer però si voleu alguna cosa diferent no és una mala opció).

Suposo que hauria de recomanar otomes perquè és un altre perfil que pot interessar les novel·les visuals. El cas és que ara hi ha més històries d'aquest tipus traduïdes a l'anglès i us animo a investigar si alguna us crida l'atenció, però com de moment cap otome m'ha agradat i tampoc he llegit massa no sé si us sabria recomanar. Simplement si us va més la qüestió de jugar i heu provat els dating sims (aquests jocs on per conquerir a un personatge has de pujar paràmetres i fer mèrits davant del personatge perquè us recompensi amb el seu amor) teniu la saga de
Tokimeki memorial Girl's side traduïda a l'anglès per ds i que dono fe que és un vici si us agraden aquest tipus de jocs (o us donen rampells com a mi i de sobte teniu un mes que esteu amb el joc i després us oblideu d'ell completament...). Si voleu una història més tradicional teniu coses com Amnesia que s'enfoca bastant en el romanç (excepte que no suporto aquest otome perquè a part de tenir una història mediocre involucra certa gàbia de per enmig...) per pc en anglès. I sinó us heu d'anar la majoria de vegades a la ps vita o la psp, tot i així sembla que hi ha esperança en el gènere i han estat anunciant bastants traduccions, temps al temps.

Altres gèneres que no he comentat són el purament sexual, el nukige, que desconec força i que vaja, us pot sorprendre que algunes oves hentai molt conegudes estan basades en jocs d'aquest tipus com Bibleblack o Eroge!. En fi, depenent del tipus d'escena sexual que busquis és fàcil buscar per la pàgina que he dit abans https://vndb.org/g214?fil=tag_inc-214.tagspoil-0;m=0;o=d;s=pop, aquí ja teniu seleccionats els nukige específicament. En anglès hi ha força d'aquest gènere i suposo que en castellà també podreu trobar alguna cosa.
Un altre punt és el BL tampoc tenim molts traduïts però sempre podeu intentar amb els jocs de Nitro+Chiral, que tenen força fama, si voleu coses més basades en el sexe teniu Enzai i personalment he gaudit força de No, thank you!!. No crec que sigui la gran cosa però compleix força bé i no només en les qüestions sexuals. Aquests dos últims estan en anglès i de la companyia d'abans teniu alguns títols també traduïts aquest idioma, crec que no hi ha gaire material al castellà.
Si el que us va és el yuri haig de reconèixer que lamentablement no he llegit cap obra que es basés en la història o fos suficientment interessant. Tanmateix si voleu escenes sexuals d'aquest tipus i una història simple amb personatges que també ho són recomano la saga de Sono hanabira. Teniu diversos títols de la saga en anglès alguns traduïts per fans i d'altres llicenciats en anglès.

I fins aquí les meves obres que recomano, des del meu parer, jo no sóc ningú, tingueu-ho en compte que poden ser una bona manera d'entrar en el gènere. Si no us convenç cap o teniu preguntes al respecte de qualsevol cosa intentaré resoldre-les. Sobre temes de pirateria em limitaré a dir que si busqueu no és tan difícil trobar però que no vaig a posar aquí cap link de descàrrega a res.

Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario