domingo, 27 de diciembre de 2015

La llibreria ambulant, Christopher Morley (llibre)

Hola! Un altre llibre en el bloc.
Títol: La llibreria ambulant
Títol original: Parmassus on wheels
Autor/a: Christopher Morley
Altres llibres de l'autor/a: Kitty Foyle
Pàgines: 184
Continuacions: La llibreria encantada
Format original: llibre

T'agradarà si: vols alguna cosa amena, entranyable, t'agraden els llibres sobre l'amor a la lectora, busques un llibre curt.
Ni ho intentis si: busques alguna cosa profunda o sorprenent, no et ve de gust un llibre senzill.

Sinopsi
En Roger Mifflin, un llibreter ambulant que no desitja altra cosa que tancar-se a escriure les memòries, aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a la desesperada senyoreta McGill, que està més que tipa de la seva monòtona vida com a grangera. I aquest irracional cop de cap de la senyoreta McGill és el punt de partida d’un seguit de peripècies que ella mai no s’hauria atrevit ni a imaginar... (la sinopsi de l'edició de Viena Edicions)

Opinió
Aquest llibre el vaig comprar i vaig llegir motivada després de llegir la sinopsi que promet ser una lectura agradable sense gaire més. Una lectura curta i entranyable que et sembla voler recordar com de bonic és llegir sense gaire més i sí, cau una mica a ser un pel idealista i optimista, però, de nou quan vaig comprar el llibre ja sabia que em trobaria i crec que de tant en tant ens ve de gust alguna cosa com això, que simplement sembla recordar-te perquè segueixes llegint o experimentant obres en qualsevol format. Així que com a lectura que només et dura un dia no crec que sigui una mala opció per a tots els que ens agrada llegir i que ens parlin de llibres.

La història és molt simple així que si us ve de gust un argument enrevessat i ple d'acció no el trobareu en aquest llibre. De fet, només llegint la premissa de la qual parteix, una dona que decideix comprar un carro ple de llibres per fer-se llibretera ambulant perquè està cansada de la monotonia de la seva vida, no promet res trencador ni ho intenta. Tot i així cal reconèixer que passen coses i arriba a un moment on tot és molt poc realista però al lector li és igual perquè està en un ambient de bon rotllo que li importa ben poc que el que passi no tingui sentit.
A això cal afegir-li que fins i tot al propi llibre li dóna absolutament igual el seu argument i et fa spoiler del que passarà al final, o almenys de cert fet en el principi així que, de nou, si voleu intriga a un altre llibre.

El llibre aprofita per explicar-te aquesta història del punt de vista de la Helen que és el típic personatge pragmàtic, una mica simple però bona persona. A això només se li afegeix una mica de curiositat per canviar les coses i tenim al nostre projecte d'aventurera que decideix anar-se a vendre llibres. Així que una primera persona que ens intenta conquerir amb la seva franquesa i senzillesa amb algun que altre punt d'humor. No és que em sembli brillant com està escrit però almenys està fet amb gràcia i és agradable.
A l'estil se li afegeix tota aquesta ambientació d'amor pels llibres, idealista a més no poder (vull dir, si el Professor gairebé sent com una missió escampar l'amor a la lectura per tothom) i òbviament situat enmig del camp. Crec que si el llibre es prengués molt seriosament a si mateix seria per tirar-lo per la finestra, però com ho diu tot amb un to desenfadat, li treu importància, fa que el missatge estereotipat sigui agradable i que la sensació després de la lectura, tot i que òbviament es sigui conscient que és un pel superficial, sigui positiva.

Els personatges tampoc arriben a ser massa profunds ni gairebé ho necessiten. La Helen, com ja he dit la nostra narradora és amb qui més empatitzem per la seva senzillesa i per ser la que porta l'esperit d'aventura que se'ns contagia a nosaltres en entrar al llibre. En trobar-se amb el "Professor" la seva vida canvia i aquest és una espècie d'ideal però alhora se'ns mostra proper per com tampoc és un home de grans aspiracions i que amb poc és feliç. A més d'aquests dos suposo que tenim al germà de Helen com antagonista, sense gaire més, crida l'atenció com en l'ambient del llibre fins i tot el que en altres parts podria ser dramàtic es soluciona amb facilitat, trucs trets de la màniga i fins i tot l'antagonista té aquesta part mig positiva que és que escriu bons llibres. Suposo que tot va unit al fet d'intentar crear aquest ambient positiu i sense grans problemes.

Resumint, últimament estic fent ressenyes força curtes (suposo que en part per vagància, perquè se m'han acumulat diverses i falta d'imaginació), però el llibre que us he portat també ho és, així que tinc excusa. En qualsevol cas és una lectura per una tarda avorrida amb ganes que et facin sentir especial per llegir llibres, que et transmetin bon rotllo sense més. Potser no et marcarà però de tant en tant no crec que estigui malament llegir aquest tipus de llibres.

El millor: entreteniment ben fet, el poc seriosament que te la prens i com es gaudeix per això
El pitjor: no apta per als que busquin transcendència.

Fins aquí el meu avorriment.

Qui sap potser més endavant m'animi a llegir la seva segona part, no és necessària però no em faria res seguir llegint a l'autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario