viernes, 16 de octubre de 2015

Shimoneta to iu gainen ga Sonzai shinai taikutsu na sekai (anime)

Hola! Nou anime al blog
Títol: Shimoneta to iu gainen ga sonzai shinai taikutsu na sekai
Significat del títol: Un món avorrit on el concepte dels acudits verds no existeix
Extensió: 12 capítols
Format original: light novel
Adaptacions: anime
Estudi de l'animi: J.C. Staff
Autor original: Hirotaka Akagi
Altres obres de l'autor/a: Nidome no Natsu, Nidoto Aenai Kimi

T'agradarà si: no t'importa l'ecchi o t'agrada, vols una comèdia i t'agrada l'amor desvergonyit i que arriba a nivells alts d'exageració o de bogeria.
Ni ho intentis si: no ets molt fan de les històries que no semblen avançar, no suportes l'ecchi o en general l'humor verd.

Sinopsi
En un món distòpic en què tot el relacionat amb el sexe està censurat, el Tanukichi Okuma ha decidit entrar en un dels instituts més rigorosos amb les lleis sobre el sexe perquè admira la presidenta del consell estudiantil, però sense poder-ho evitar es veurà involucrat en els actes terroristes del SOX, que vol expandir el coneixement sexual entre els estudiants. Perquè, al cap i a la fi, un món sense acudits verds és un molt avorrit, no?

Opinió
Aquest anime és almenys curiós. Per descomptat no és per a tots els públics per totes les referències sexuals que té, i fins i tot si no tens problema amb això tampoc crec que sigui per a tothom perquè té moments on les referències sexuals exploten i arriben a cotes insospitades d'exageració que poden resultar desagradables per a alguns. La veritat és que no pensava veure aquest anime perquè em semblava una excusa barata per posar fan-service per tot arreu però encara que ho sigui alhora té una mica de paròdia i almenys té una manera de burlar-se del gènere sense escapar-ne d'ell i caure en totes les seves bromes recurrents. És complicat recomanar Shimoneta perquè encara que té moments bons, com a comèdia de tant en tant no està malament, arriba a un punt que costa d'entrar en tot aquest panorama tan estrafolari i que t'allunya una mica del que està passant i cansa, et sembla que no va enlloc i que no té cap motivació o objectiu i només s'allarga (però en 12 capítols s'aguanta bé, això sí). El problema que tinc amb l'anime és que parteix d'una idea i un punt de vista que es podrien haver aprofitat més per fe una paròdia de tot el gènere ecchi però es queda a mig camí. No està malament (encara que repeteixo, no és per a tothom) però arriba a cansar i no acaba d'aprofitar el potencial.

Una de les coses que més m'agrada de l'anime és la premissa. El món distòpic on tot allò sexual està mal vist és un punt de partida que podria prendre's seriosament i fer una bona història, però tot i així no em queixo del to humorístic que li donen. De fet és una bona manera per tenir una excusa per fer escenes mig eròtiques de manera que tinguin un "sentit", que s'incloguin en bromes o jocs de paraules i el millor de tot, que els personatges siguin conscients d'allò sexual i puguin prendre-s'ho a riure. Amb això potser no m'heu entès però l'escena típica del fanservice és un plànol on casualment es veuen les calces d'una noia perquè ven, així de simple. Shimoneta si ensenya unes calces (i no serà perquè no surten) entra dins dels diàlegs jocosos i fins i tot de la trama reivindicativa. Crec que els animes amb fanservice haurien d'aprendre una mica d'això, no cal que m'ho integrin en la història, però si és tan necessari que apareguin calces, plànols mig eròtics o el que sigui almenys fes que sigui un motiu de comicitat, que no sigui només per al gaudi de l'espectador o del protagonista, que hi hagi una conversa sobre això, que hi hagi paròdia. I això és potser el millor del anime (o de la light novel en què es basa, suposo que aniran en el mateix to) que sap explotar la hipocresia que representa l'ecchi en la indústria de l'anime/manga. L'ecchi és una constant de la qual és impossible salvar-se en el món anime, però alhora en la majoria d'obres amb gran contingut d'aquest tipus és una cosa que encara que passa no es reconeix, cap personatge (a excepció d'algun masculí) té consciència d'això. I de fet no és una cosa aliena a la societat japonesa el parlar de forma poc directa i ometre coses que puguin ser poc dignes i que hi hagi tanta sexualització en aquest tipus de producte no és d'estranyar encara que sembli una contradicció aparent. En aquest panorama d'una indústria que encara que estigui completament sexualitzada es fa de manera que no es parla de sexe Shimoneta planteja una societat que en això ens pot recordar moltes coses d'aquesta contradicció que es pot arribar a viure en l'anime. I aquesta reivindicació de Shimoneta és digna de ser escoltada i m'encanta aquest to que aporta d'exageració, d'anar "sense embuts", l'únic problema és que en ser tan exagerada arriba a ser-ho massa a moments i que encara m'encanti el to que té acaba caient una mica en allò grotesc o potser més bé, en part, en el mateix que critica.

El problema amb Shimoneta principal és que, encara que en 12 capítols s'aguanta bé, podria arribar a avorrir amb facilitat i que el canvi d'idioma el perjudica bastant i encara que els jocs de paraules més o menys podem intuir no ens arriben tan directe com al públic propi del país. A més d'això la història en si és d'allò més insulsa, vull dir, que per ella mateixa no val massa la pena. Així que acaba sent gairebé una història episòdica que avança de forma molt lenta i cadascun dels capítols és una nova manera d'expandir el sexe al món. A mesura que avança la història apareixen certs enemics que "derrotar" però crec que funcionava millor amb els diferents plans que posaven cada dia per expandir idees sexuals, almenys hi havia certa creativitat en els mètodes que feien servir i arribaven a límits curiosos. El problema és que arriba al punt de la repetició de les mateixes interaccions entre personatges que es queden en un arquetip de personalitat sense evolució i el pitjor de tot sense arribar a tenir interès per ells.
Però en fi l'humor és el principal i alguns descobriments per propagar el sexe arriben a ser molt divertits. Per exemple tot el que té relació amb el món yaoi o amb la dibuixant encara que fos un gag recurrent em resultava entretingut. Després hi ha tot el descobriment de l'Anna de la seva sexualitat que a part de ser origen d'un munt d'exageracions arriba un punt que avorreix més que divertir.

L'animació en general és normal, sense més. Potser tampoc acaba de destacar a nivell de música però els dobles sentits de tant l'opening com l'ending són dignes de menció. Us deixo l'opening perquè m'agrada bastant com juga amb la sexualitat.

Els personatges acaben caient una mica en l'estereotip com ja he dit abans. Potser no em faria res si tingués l'oportunitat poder llegir les novel·les originals i potser al final et pots acostumar a ells però en l'anime no he acabat de connectar. El protagonista és probablement el personatge amb menys personalitat de tot l'anime hi serveix per acabar les bromes i per ser el normal entre bojos així que no destaca en cap sentit. Després hi ha la Kajou que és l'estereotip de noia amb idees esbojarrades que treu el noi de la monotonia (vegeu Suzumiya) però a això afegir-li l'elenc de personatges com les altres dues noies: la dibuixant i la baixeta manipuladora és un grup que almenys té potencial però que no arriben a tenir interaccions memorables i que cansen. A més del que he comentat de l'Anna que encara que en certa mesura pugui ser un personatge curiós arriba a cansar en la seva faceta més exagerada.

Resumint, Shimoneta no és un bon anime, podria haver-ho estat, té alguns moments i un to que m'ha encantat però falla en l'execució proporcionant una mica d'entreteniment però fallant fins i tot en això. Tot i així em quedo amb el que més he gaudit de l'anime, aquest to irreverent, aquesta manera de reivindicar que l'anime pot parlar de temes sexuals sense embuts i sense necessitat de caure en el ecchi més estúpid que només està perquè suposadament gaudeixi l'espectador.

El millor: el to, l'humor, que, en part parodie el ecchi.
El pitjor: que no arribi a ser tot el que podria, que escassegi el contingut a nivell d'història, que els personatges no convencin.


Fins aquí el meu avorriment.

2 comentarios:

 1. este anime no me llama mucho la atencion la verdad

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Te entiendo, no es un anime para todo el mundo, la verdad.
   Gracias por pasarte :)

   Eliminar