viernes, 24 de octubre de 2014

Memòries d'una geisha, Arthur Golden (llibre)

Hola! Un altre llibre més al bloc.
Títol: Memòries d'una Geisha
Títol original: Memoirs of a Geisha
Autor/a: Arthur Golden
Pàgines: 654
Format original: llibre
Adaptacions: pel·lícula
Curiositat: hi ha un munt de controvèrsia amb el llibre i més concretament amb el "mizuage" una cerimònia que segons l'autor implicava vendre la virginitat de la geisha, això a més que revelés el seu nom va causar que una geisha a qui va entrevistar s'enfadés i el denunciés. No obstant això encara no se sap fins quan o quin punt el mizuage és només una cerimònia d'edat o incloïa també el sexe. Es creu que és possible que durés fins al final de la segona guerra mundial.

T'agradarà si: busques alguna cosa ràpida de llegir, t'interessa el món de les geishes, t'agrada el drama...
Ni ho intentis si: busques alguna cosa del tot innovadora, no tens cap interès en les geishes.

Sinopsi
La Sayuri decidirà explicar tota la seva vida com geisha a un amic americà. En la seva història coneixerem una part del fascinant món d'aquestes dones capaces de seduir, entretenir, ballar, tocar música entre moltes altres virtuts.
Opinió
Aquest llibre va ser una compra una mica per impuls. No és que no hagués pensat mai en llegir-lo, però tampoc era una de les meves prioritats. Havia vist la pel·lícula ja fa bastant temps i encara que no em va apassionar la vaig trobar entretinguda, a més el tema de les geishes i en general descobrir cultures diferents sempre em sembla interessant. Llavors, què em va impulsar a comprar? Òbviament una de les meves perdicions, els llibres de segona mà barats, els veig i m'entra el consumisme compulsiu... En fi, per sort puc dir que encara que alguns detalls no m'han agradat en general ha estat una lectura molt amena.

El millor d'aquest llibre és la rapidesa amb què es llegeix. Quan vaig veure que tenia 600 pàgines vaig pensar que trigaria bastant en acabar-lo, però us puc assegurar que si us enganxa com ho va fer amb mi en dos o tres dies us el podeu acabar. L'estil és molt accessible, les pàgines passen molt ràpid, i encara que hi ha descripcions d'algunes coses en cap moment m'han cansat. Més aviat al contrari, un dels punts que més m'interessaven del llibre era descobrir més sobre les geishes, i està clar que l'autor aconsegueix que aprenguem o veiem des d'un punt de vista diferent coses que ja sabíem. És cert que potser un autor americà no sigui el millor per parlar del tema, per molt que s'hagi documentat, però tot i així, i tenint en compte tots els problemes sobre el rigor i els conflictes amb una geisha que va entrevistar, he de dir que és una bona novel·la per conèixer una mica millor aquesta cultura. Això sí, queda clar que alguns detalls poden ser novel·lats o alterats, així que qui esperi fer-se un expert en el tema llegint el llibre crec que va bastant equivocat. Per el mi és millor prendre-s'ho com un cop d'ull a la seva cultura des de la distància de l'estranger, encara que l'autor intenti explicar-ho com si pertanyés a ella.

La història comença força bé. De fet més aviat hauria de dir que en general és correcta, entretinguda i interessant, el meu problema principal està cap al final, però deixem això de moment. Potser no és una novel·la amb molta acció, ja que gran part d'ella es basa en la fase de preparació per a ser geisha i els problemes que té Chiyo/Sayuri intentant-ho. I la veritat és que tinc debilitat moltes vegades per les històries de creixement així que fins quan comença la guerra més o menys la novel·la m'interessava molt.
A partir del moment en què ve la guerra el llibre no em convenç. El meu punt principal de queixa és el romanç, no m'importava aquesta obsessió de la protagonista, en certa manera l'entenia, el meu problema és com tot es soluciona tan convenientment. Em sona a excusa poc pensada que cert personatge de sobte confessi el seu gran amor, el motiu per no demostrar-lo abans no era dolent del tot, però crec que per molt que ho hagués ocultat hauria d'haver mostrat abans alguna cosa més perquè aquesta solució tingués sentit.

L'ambientació és com deia un punt que m'agrada bastant. Crec que l'autor sap plasmar força bé la seducció i fascinació de les geishes. Però com dic, tot i que el personatge que crea és humà, no ha acabat de semblar-me real del tot. En qualsevol cas, l'època més o menys està ben plasmada, així que compleix bastant bé en l'aspecte d'ambientar en aquest Kyoto d'abans de la segona guerra mundial principalment.

Els personatges he de dir que la majoria no m'han acabat de convèncer. Tinc un problema greu amb la protagonista, bàsicament el que decideix fer el final va fer que em caigués molt malament, li fa molt de mal a un altre personatge que no ho mereixia per simple egoisme i no saber renunciar a l'amor. No m'agrada gaire tampoc el president, ni la Mameha, ni gairebé ningú, tampoc és que els odiï, però és veritat que no tenen massa personalitat, o aquesta és la impressió que m'han donat.
Potser un personatge que m'ha agradat, inesperadament, és el Nobu. És un home rude i esquerp, però jo veia que dins d'aquest cos ple de deformitats hi havia una persona enamorada, potser amb grans sentiments per descobrir... Suposo que no ha de ser molt normal la meva opinió, o potser sí, però suposo que té a veure amb la meva idealització dels personatges que tenen aspecte i semblen horribles però en el fons tenen una mica de tendre (el que deia, idealització).

Resumint, és una novel·la perfecta si busques alguna cosa ràpida de llegir, entretinguda i de passada descobrir alguna cosa més sobre les geishes. No obstant això dista molt de ser genial, i en el meu cas el final em va decebre força per com actua la protagonista.

El millor: es llegeix ràpid, és molt entretinguda, sempre és interessant descobrir cultures noves.
El pitjor: final (com actua la protagonista), potser m'hagués agradat més llegir sobre el tema des d'un punt de vista més proper (algú més proper a les geishas).


Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario