domingo, 28 de septiembre de 2014

La comtessa Descalça, Joseph L. Mankiewicz (película)

Hola! He decidit proposar un repte personal que consisteix a veure les 1001 pel·lícules abans de morir que recomana un llibre. No tinc ni idea de si aguantaré molt però almenys he decidit començar amb una pel·lícula cada setmana així que aquí teniu la primera.
Títol: La comtessa Descalça
Títol original: The Barefoot Comtessa.
Director/a: Joseph L. Mankiewicz
Actors principals: Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring, Valentina
Cortese, Rossano Brazzi, Elizabeth Sellars, Warren Stevens, Franco Interlenghi, Mari Aldon, Bessie
Love
Música: Mario Nascimbene
Altres pel ícules del director/a: El dia del trampós, La petjada
Durada: 128 min.
Any: 1954
Format original: pel·lícula

T'agradarà si: t'agrada el drama, no t'importen les pel·lícules antigues, t'agrada veure pel·lícules pels seus actors, no et fa res que s'exageri el drama, els diàlegs que intenten ser profunds...
Ni ho intentis si: busques alguna cosa lleugera i amena, vols una comèdia...

Sinopsi
El Kirk, un multimilionari, decidirà fer-se productor d'una pel·lícula, per a això comptarà amb el guionista Harry Dawes i aniran a Espanya buscant a una bella ballarina, María Vargas. Quan ella acabi acceptant es convertirà en una famosa actriu. En aquesta pel·lícula seguirem el costat més humà de Maria Vargas des de diferents punts de vista.

Opinió
Doncs com deia aquesta és la primera pel·lícula que veig per intentar complir el propòsit de les 1001 pel·lícules que cal veure abans de morir, i no he tingut cap criteri especial per la meva elecció. De fet la tria ha estat totalment a l'atzar, així que poc sabia de la pel·lícula a part que no era una adaptació de res (condició per veure una pel·lícula que m'he imposat, si són adaptades d'alguna cosa esperaré primer a posar-me amb l'original). Sense cap tipus d'expectativa i pocs coneixements de cinema us puc dir que és una pel·lícula que des d'un principi desperta interès per la manera com està explicada però que té alguns punts exagerats i sobretot un final precipitat i decebedor.

El que més crida l'atenció és la manera com està explicada aquesta pel·lícula. A part que comenci en un punt del present retrocedint diverses vegades per entendre com s'ha arribat a la situació, el que més destaca és que usin diferents perspectives per explicar la vida d'un personatge que mai té perspectiva. Des d'un principi la situació inicial, un enterrament desperta interès per saber perquè o com ha mort, i ajuda a crear aquesta sensació que la morta ha arribat a ser gairebé una llegenda que no sigui ella qui t'expliqui la seva vida sinó els altres. Però alhora compensa que coneguem quelcom més profund que la Maria Vargas actriu admirada o dona que desperta passions veient com en el fons només busca una mica d'amor.

La història pot interessar més o menys, però té l'interès de saber perquè ha mort la Maria, pot ser que el que expliquen en un principi t'avorreixi, però en tot moment segueixes esperant conèixer on es dirigirà tot el que t'estan explicant així que segueixes el film més o menys amb expectació. De fet encara que el que t'expliquin no té res d'especial per ser la vida d'una persona que només destaca per la seva fama i bellesa, si t'interessa o no et molesta veure una pel·lícula que se centra en perfilar personatges no tindràs problema amb el que hi succeeix.
El problema per a mi, és clarament el final. Crec que ja el conflicte en si que causa cert matrimoni és una cosa ridícula, si es parlen les coses no crec que representi un problema tan gran com el presenten. Però d'alguna manera podem entendre que ell se senti malament per això, el pitjor ve després amb aquests gelosia que gairebé no se'ns explica i que es precipita en cert acte que em sembla fora de lloc i poc creïble. Crec que si en aquest moment se'ns canviés la perspectiva i ens mostressin els pensaments de cert personatge explicant les seves motivacions i sentiments hagués arribat a creure'm aquest final, però no és així per tant per a mi acaba de forma precipitada contrastant amb una pel·lícula que té en general un ritme més aviat lent.

Un detall a comentar sens dubte a favor de la pel·lícula és l'actuació. Per a mi despunten tant Humphrey Bogart en un paper d'un personatge característic per aquesta barreja de guionista sense èxit una mica sarcàstic però que alhora és més bona persona del que creu, com Ava Gardner que ja només amb la seva bellesa enlluerna, però encara em sembla més característic això que com a actriu actuï en el paper de Maria que també es dedica al mateix.
De fet la relació entre aquests dos personatges m'ha agradat força per no dirigir-se a on m'imaginava al principi. Tot i així una cosa que trenca una mica la naturalitat d'aquests dos són els diàlegs que pequen de voler ser profunds i sonar molt irreals i forçats.
També alguns secundaris destaquen. Un exemple és el comte, tot i que en aquest cas per a mi ha quedat com un personatge mal desenvolupat i del qual no arribem a compendre la seva manera d'actuar.

Amb tot això puc dir que no ha estat una mala cinta, però que el final m'ha deixat amb un mal gust de boca per precipitat i mal construït. Tot i així, té punts a favor com una història que al principi intriga saber on anirà a parar, una manera d'explicar-la bastant curiosa i unes bones actuacions.

El millor: la manera d'explicar la història, les actuacions, al principi és interessant...
El pitjor: el final és horrible perquè està molt mal desenvolupat


Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario