jueves, 27 de marzo de 2014

Pantaleón y las visitadoras, Mario Vargas Llosa

I una altra ressenya d'un llibre per al blog.

Títol: Pantaleón y las visitadoras
Autor/a : Mario Vargas Llosa
Altres llibres de l'autor/a: La ciudad y los perros, Traversuras de una niña mala
Pàgines: 307
Format original: llibre
Adaptacions: pel·lícula (dues versions) i una obra de teatre.

T'agradarà si: busques alguna cosa amb parts d'humor, fàcil de llegir, entretinguda, t'agraden els llibres amb constants canvis d'estils...

Ni ho intentis si: no t'agrada que es canviï molt d'estil o els llibres que al principi costa entrar en el que t'estan narrant...

Sinopsi
A Pantaleón com a membre de l'exèrcit li s'encarregaran una important missi: establir un servei de visitadores per als soldats. Què són les visitadores? Prostitutes per mantenir l'exèrcit pendent de la seva feina i per evitar casos de possibles violacions.
Per això el traslladaran a Iquitos amb el simple objectiu de complir, com a persona responsable que és, el que li han encarregat. Encara que hagi de fer-ho en secret i per això es vegi embolicat en alguns malentesos.

Opinió
Un altre llibre que tenia per casa i vaig començar a llegir-lo per recomanacions de la meva família. La veritat és que no sabia massa bé que em trobaria només m'havien dit que era bastant entretingut i sens dubte ho és. Però més enllà d'això poc sabia i després llegir-lo ha estat una bona lectura. Sense arribar a impressionar m'ha deixat amb una impressió força positiva.

L'estil és resulta estrany al principi. El primer capítol està escrit tot en diàlegs que a més s'intercalen entre diverses converses. És a dir et surten dues persones parlant i després altres dos que no estan en el mateix lloc parlant d'una altra cosa, sense avís. No dic que sigui molt complicat, però al principi costa una mica centrar-se i assabentar-se exactament del que s'està llegint. A mesura que avances la lectura t'acostumes, i la veritat és que tot és bastant dinàmic. La combinació de parts explicades a manera de notícia, altres dialogades entre d'altres formats fa que el llibre en conjunt es llegeixi bastant bé, a més de donar amenitat.

La història és una cosa curiosa, comença sent bastant còmica, amb els estudis sobre la satisfacció sexual mitjana d'un home (una part en la que sens dubte vaig riure bastant) però lentament veiem que no només és una història de rialles i el que es podria quedar com un argument per entretenir arriba a ser fins i tot un problema social i personal. És curiós com en un principi el servei de visitadores ens resulta gairebé còmic (encara que bastant realista) i a mesura que anem avançant la cosa va canviant.
Al principi sincerament pensava que només es quedaria en una història de comèdia perquè el tipus de personatge que és el protagonista donava per a una història d'humor. Però la línia argumental de la secta religiosa i certs successos del final fan que la novel·la tingui més valor (almenys per a mi) i que se'n gaudeixi més.

El personatge que destaca més en tota la història és Pantaleón Pantoja. Crec que acaba sent entranyable amb la seva forma de ser. És un personatge que evoluciona però alhora no canvia d'ideals ni de motius per viure. I la veritat és que dóna una mica de pena encara que arribi al punt còmic com a personatge. Els altres personatges tenen els seus papers importants en la història però no arriben a destacar per la seva personalitat o el seu desenvolupament.

Resumint, una novel·la entretinguda però que arriba també al punt de la crítica social i que serveix perfectament com a entreteniment, és agradable de llegir i no massa llarga. Sobretot destaquen els canvis d'estil a cada capítol.
De moment no descarto llegir alguna cosa més d'aquest autor premi Nobel que en aquest llibre m'ha fet gaudir bastant de la seva prosa.

El millor: ràpida de llegir, una història entretinguda i amb un punt de crítica social.
El pitjor: per a mi no ha arribat a ser memorable


Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario