lunes, 16 de diciembre de 2013

Teleny, Oscar Wilde

Hola! Nova ressenya de llibre.

Títol: Teleny o el revers de la moneda
Títol original: Teleny or the reverse of the Medal
Autor/a: Oscar Wilde
Altres llibres de l'autor/a: El retrat de Dorian Gray, De profundis
Pàgines: 225
Narració: 1a passat
Format original: llibre
Adaptacions: crec que obra teatral

T'agradarà si: busques un llibre amb contingut eròtic, gran part homosexual masculí, una lectura lleugera, una història d'amor.
Ni ho intentis si: no t'agrada la novel·la eròtica, no vols llegir sobre gays.

Sinopsi
Des del primer moment en què es trobin en Camile i en Teleny estaran connectats per un vincle invisible i una gran passió. Tot i així en la societat del moment una parella homosexual tindrà les coses difícils i els dos protagonistes estaran condemnats a la tragèdia de totes les grans passions.

Opinió
No feu gaire cas al que posa a la sinopsi, però en fi la meva falta d'inspiració per fer-ne va en augment. En qualsevol cas, vaig comprar aquest llibre sense tenir ni idea que anava, de fet el vaig comprar per la meva obsessió amb l'autor després de llegir El retrat de Dorian Gray i de fet no sabia que era novel·la eròtica. Però el resultat m'ha sorprès gratament amb una història d'amor altament eròtica i tràgica.

L'estil no arriba a fer-se pesat en cap moment, i sorprèn una mica amb totes les comparacions amb mites grecs o bíblics. Tot i així aquestes comparacions, un cop t'acostumes, són més curioses que molestes. Una altra cosa que m'ha sorprès ha estat el llenguatge tan explícit que fa servir l'autor, acostumada a llegir novel·les en que no saps ni si s'han ficat al llit per culpa del subtils que arriben a ser alguns autors, en aquesta història l'autor no té pèls en la llengua i quedarà ben clar totes les postures sexuals que arribin fer.

La història en si és una història d'amor no massa complexa però que curiosament enganxa una barbaritat, he de dir que a punt he estat de llegir-me el llibre en un dia (se'm tancaven els ulls, perquè sinó...). Aquest aire tràgic que se'ns anuncia des del principi li dóna aquesta ambientació de passió impossible que crec que a tots ens pot resultar atraient en certa mesura.
Potser si hi ha algun punt que no m'ha acabat d'agradar a la novel·la ha estat aquesta relació sexual final amb cert personatge que té en Teleny (el que fa una per no posar spoilers...), crec que sobrava bastant, encara que si que és veritat que potencia encara més la tragèdia de la parella principal.

El personatge que més destaca per a mi és el Camille, bàsicament en estar la història explicada des del seu punt de vista jo he pogut empatitzar més amb ell que amb el seu enamorat. Encara que està clar que el Teleny té la seva importància (per alguna cosa es diu així la història), coneixem només al personatge per la descripció del seu enamorat i no podem conèixer exactament que pensa.

Resumint un llibre del qual no sabia res i que m'ha sorprès gratament, una història d'amor tràgica i eròtica. Si t'interessen els gèneres i t'agrada o no et molesta l'amor entre gais endavant. Encara que és cert que he de dir que sóc una mica fujoshi (fan del yaoi: gais) així que això també altera una mica la percepció que he tingut del llibre.

El millor: entretinguda, eròtica, estil.
El pitjor: certa escena amb cert personatge cap al final...


Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario