lunes, 25 de noviembre de 2013

El mag d'Oz, L. Frank Baum

Hola! Aquí us porto una altra ressenya d'un llibre conegut per tots encara que sigui amb adaptacions.

Títol: El mag d'Oz
Títol original: The wonderful wizard of Oz
Autor/a: L. Frank Baum
Altres llibres de l'autor/a: tretze contes més sobre el món d'Oz
Pàgines: 223
Narració: 3a persona passat
Format original: llibre
Adaptacions: pel·lícules, musical, una mica de tot
Enllaços d'interès: http://www.wizardofozthemusical.com/ (web del musical )

T'agradarà si: t'agraden els contes dels quals pots treure ensenyances morals, tens interès en els clàssics fàcils de llegir.
Ni ho intentis si: no t'agraden els contes o la literatura infantil, t'agraden les coses llargues o complexes, no t'agraden les històries de les que es poden treure reflexions morals i tal.

Sinopsi
A la Dorothy i el seu gos Totó se'ls portarà quan són dintre de casa un cicló que aterrarà damunt d'una bruixa dolenta en el regne d'Oz. Allà començarà el seu viatge juntament amb alguns companys (un Espantaocells un Llenyataire de llauna i un Lleó) per arribar a veure el mag d'Oz i que aquest els compleixi els seus desitjos.

Opinió
Aquest conte el volia per llegir-lo abans que Wicked i així aquest segon poder llegir-lo sabent en què es basava per fer la seva pròpia versió, perquè si hi ha una cosa que no suporto (o almenys intento evitar sempre que puc) és conèixer primer una adaptació o alguna cosa que té grans influències en una altra obra sense haver conegut l'original. Encara que també és cert que últimament m'atrauen molt els clàssics així que no hi va haver molts dubtes en la seva compra. Després d'haver-lo llegit puc dir que no està malament, no esperava molt i tampoc m'ha donat molt, però és entretingut.

L'estil és el propi d'un conte, que encara que l'autor digui que no té res de moral crec que hauríem entendre irònicament perquè es pot veure clarament. És un estil directe i que no es fa pesat en cap moment, està clar que al estar dirigit al principi per a nens no és un llibre difícil de llegir, i de fet és molt curt, perquè encara que la meva edició tingui unes 200 pàgines heu de comptar que té il·lustracions i és una decisió que ocupa poc i amb una lletra normal, així que en una tarda que no tinguis res a fer te'l pots llegir.

De la història en si, podrien treure múltiples visions moralistes (com en tot, és clar). Però la veritat és que encara que sigui una història que al principi té tot per semblar un simple conte sense res més acaba sorprenent en alguns aspectes. Des d'un principi el que busquen cadascun dels personatges (excepte la Dorothy) és bastant atípic com a plantejament, i aquest final on descobrir el veritable Mag d'Oz també ho és. A més les pobres bruixes dolentes queden bastant ridiculitzades amb les seves morts.

Els personatges destacaria l'Espantaocells amb el que en poques pàgines m'ha convençut (o almenys és amb el que més he empatitzat) però en general està clar que en ser un conte els personatges més que tenir personalitat representar un valor. I una cosa que m'ha deixat amb curiositat és com d'aquest llibre van poder treure Wicked, sens dubte tinc ganes de llegir el llibre a veure quina versió fan de la bruixa.

Resumint, per ser un conte curt entreté i fins i tot podria portar a pensar o reflexionar. No és un llibre que m'hagi impactat en gran manera però sí que està bé.
El millor: fàcil de llegir, entretingut, pots reflexionar
El pitjor: no impacta massa,


Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario