miércoles, 12 de septiembre de 2012

PdR10: Puntuacions i ressenyes

Hola! Avui us volia parlar dels meus dilemes a l'hora de fer ressenyes.
Evidentment en el moment que diem la paraula ressenya podem utilitzar altres sinònims com crítica o opinió, i amb això estem donant dient que les nostres paraules sobre el que diguem d'una obra són només un punt de vista, de manera que qualsevol lector ha de saber que allò que llegeix és només una veritat que n'existeixen milers de diferents. Però el problema és que escrivint la teva opinió en forma de ressenya i fent-la pública mitjançant un blog li estàs donant més valor que milers d'opinions sobre el mateix que mai arribaran a ser públiques (tot i que sempre és relatiu si el públic d'un blog és gran o no). I sense poder-ho evitar (almenys en el meu cas) em pregunto, quina és la meva autoritat per presentar la meva opinió? Cap, suposo, però alhora considero que així puc ajudar col·laborant amb un punt de vista més als milers que es poden trobar a la xarxa.
Però quin és el problema principal de tot això? En el meu cas les puntuacions. No em resulta complicat dir per exemple que el ritme del llibre és dinàmic o que pel contrari no ho és, que té personatges carismàtics o que cauen en l'oblit tan bon punt tanques el llibre, però i la puntuació? En el moment de posar una frívola xifra a un llibre, una anime una visual novel, normalment, se'm cau el món a sobre. Perquè? Bé, considero que posar una nota, classificar amb un número li treu valor, però alhora em sembla útil. Confesso que mirant ressenyes d'altres blogs m'he dirigit a la part inferior d'aquesta quan la trobava excessivament llarga per mirar l'últim paràgraf o bé la puntuació només, crec que és una bona guia per resumir el que penses del que has criticat, però alhora una limitació i moltes vegades caic en l'error de la comparació i no puc evitar pensar per exemple: “aquest llibre m'ha agradat més que aquest altre i els hi he posat la mateixa nota”. Per tant tinc remordiments del numeret, tot i així els vull seguir posant, per aquest motiu vaig canviar les puntuacions, en un primer moment puntuava del 0,5 al 5 passant per tots els ,5 però això em sembla massa precís. Em perdia donant-li voltes i més voltes pensant si una obra necessitava un 0,5 més o menys i mai acabava de quedar-me satisfeta amb el resultat, així que del 1 al 5 sense decimals em sembla més genèric. A més, m'agrada pensar en les puntuacions no com una valoració de l'obra, sinó com un mesurador de la quantitat que he gaudit la seva lectura/visió. Ho se, al cap i a la fi tot és el mateix però jo em quedo més tranquil·la.
Per tot el dit (se que em faig pesadeta) em sorprèn veure blogs que poden posar puntuacions tant exactes com a 6,75 però no crec que estigui malament, admiro que no dubtin tan com jo.
Per acabar vull parlar-vos una mica de les meves ressenyes, considero que he millorat en quan a com les feia al principi (molt esquemàtiques i curtes, encara estan penjades així que podeu notar la diferència). Considero que a vegades sóc molt negativa alhora de parlar d'algunes obres, però m'agrada pensar que valoro en negatiu (potser és per enveja de que hagin publicat i jo no, qui sap u.u). Tot i això no considero que això sigui dolent, em costa molt que una cosa em sorprengui o m'impacti en gran mesura, però quan ho fa només puc dir meravelles de l'obra (ejem umineko ejem, ejem little busters ejem).
Per avui, crec que ja m'he enrrollat prou i acabo aquí, com a conclusió només us puc dir que em crear molts conflictes interns fer ressenyes, però alhora m'agrada pensar que col·laboro amb una opinió més, potser no llegida per ningú, però una més, la meva. I al cap i a la fi m'encanta estressar-me pensant que he de fer ressenya d'això o d'allò altre jajaj.
Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario