martes, 10 de abril de 2012

La primera guerra mundia des d'un cavall: Cavall de guerra


Hola! Amb la meva salutació habitual (i poc original, s'ha de dir tot) començo amb una nova ressenya literària.
Títol: Cavall de guerra
Títol original: War house
Significat del títol: El narrador d'aquesta novel·la és un cavall mireu la sinopsi i crec que no tindreu dubtes sobre el títol.
Autor/a: Michael Morpurgo
Altres llibres de l'autor/a: Shadow, The Butterfly Lion
Pàgines: 185
Continuacions:
·Farm boy (no traduïda)
Narració: 1a persona passat
Format original: llibre
Adaptacions: pel·lícula, teatre
Curiositat: la majoria de llibres de l'autor semblen tenir relació amb els animals (almenys moltes de les seves portades tenen un animal en elles).
Enllaços d'interès: http://www.michaelmorpurgo.com/

T'agradarà si: t'agraden els animals i per tant t'agrada llegir coses des de el seu punt de vista, t'agrada la novel·la que explica histories en guerres (aquest cas la primera mundial) però sense que es facin pesades o aprenguis massa sobre la mateixa.

Ni ho intentes si: no pots sentir empatia si el punt de vista animal així que no t'agraden les histories explicades per animals, no acceptes res que mencioni qualsevol guerra.

Sinopsi:
En Joey és un cavall criat en una granja on és farà gran amic d'Albert, però arribarà el dia que per la seva situació econòmica hauran de vendre el cavall a l'exèrcit. A partir d'aquí veurem a través dels ulls d'en Joey tota la seva aventura passant de mà en mà durant el període de la primera guerra mundial.

Opinió:
La veritat és que si vaig comprar aquest llibre va ser per la pel·lícula, no és que l'hagi vist, però com em va cridar l'atenció pel seu argument i vaig veure que estava basada en un llibre em vaig decidir per l'original i suposo que podria dir que no ha estat malament.

El punt més a favor d'aquesta novel·la és, sens dubte, el punt de vista d'un animal. Potser que aquest sigui un recurs bastant utilitzat però crec que almenys jo no l'havia vist per a explicar-nos una guerra, i això fa almenys que sigui alguna cosa original. És cert que tot i que la guerra està present durant tot el llibre l'autor no s'esplaia en ella i per tant no hi han molts detalls, i el punt de vista del cavall que no entén perquè els humans estan en guerra (si és que es pot entendre) fa que la història es basi més en els sentiments i que només els diàlegs entre humans donin el punt de més de acció. Cosa que és bastant interessant la veritat, però tot i que tenir tot això a favor, no m'ha arribat, i això és el dolent. És cert que hi ha una escena que l'he trobat bastant emotiva:

SPOILERS!
Quan en Joey està en la terra de ningú i els dos exèrcits treuen la bandera blanca per a negociar sobre el cavall com els dos diuen que la guerra inútil i tal, crec que és una molt bona escena.
SPOILERS FORA!

Però per lo demés l'argument és lineal i trobo que, encara que en Joey passi per diverses desgracies la majoria de gent que es troba el tracta massa bé. No em mal interpreteu, no estic dient que s'hagi de tractar malament als animals ni res per l'estil, però crec que en un període de guerra és estrany que hi hagi tanta gent que es preocupi per un cavall.
Tot i així no em puc queixar massa tampoc, el ritme és ràpid i com et pots acabar el llibre en dos dies tampoc m'ha semblat tan dolent que no hi hagi molt de drama. És possible que en un principi me'l imaginés diferent però ha complert la seva missió i m'ha entretingut.

Abans d'acabar dir que la pel·lícula té molt bona pinta, és cert que és de Spielberg, però el que em crida l'atenció és la música de John Williams m'encanta la del tràiler així que us ho deixo aquí.


En resum, que avui estic poc inspirada i m'ha sortit ressenya curta, un bon llibre per a passar l'estona que servidora li ha trobat falta de drama amb un gran protagonista com a cavall i que compleix amb la missió de l'autor fer un recordatori en honor dels cavalls que van lluitar a la guerra.

El millor: el punt de vista, un ritme ràpid.

El pitjor: m'ha faltat més drama, alguna cosa més èpica escenes inoblidables i tal..

L'he gaudit un: 3/5

Fins aquí el meu avorriment Hiii! (soroll de cavall, el que deia no estic inspirada...)

No hay comentarios:

Publicar un comentario