miércoles, 28 de diciembre de 2011

George Orwell: metàfores per explicar el seu pesimisme davant el funcionament del món

Hola! Avui us parlaré de dues obres de George Orwell.

Títol: 1984
Significat del títol: és l'any en que és suposa que passa tot (no té més misteri)
Autor/a:  George Orwell
Altres llibres de l'autor/a: Homenatge a Catalunya,
Pàgines: 412
Narració: 3a omniscient passat (crec recordar)
Format original: llibre
Adaptacions: Pel·lícula (varies versions), òpera (O.o), teatre..
Curiositats: increïble la quantitat de detalls que parodia durant la novel·la, si vas a l'entrada de vikipeia (deesa dels estudiants) trobaràs varies
Enllaços d'interès: (Aquí una pàgina sobre l'autor en anglès)
http://www.george-orwell.org/

T'agradarà si: t'agraden les crítiques socials/polítiques, llibres on s'explica com funciona el món, o en aquest cas utilitzen un futur distopic per a criticar la realitat que s'està vivint, una mica antincuada però amb molts conceptes que encara és poden utilitzar avui en dia.
Ni ho intentis si: odies els llibres amb poca acció/ ritme lent i que el més destacable d'ells són els diàlegs que és poden aplicar a tot o explicacions moralistes/filosòfiques/polítiques.

Sinopsi:
En un futur distòpic on en Winston Smith treballa en el ministeri de la Veritat reescrivint la història.
Canviant quan l'interessa el govern per a qui treballa tots els fets històrics retocant diaris, llibres... Fart finalment d'ajudar a la farsa del govern començarà a descubrir com funciona el poder.

Opinió.
Esperava més. Si parlem de cites crec que aquest llibre seria el perfecte per a llegir amb un llapis en la mà i anar subratllant moltes oracions memorables o paràgrafs sencers. Llàstima que jo sigui una lectora que mai ha subratllat un llibre i que quan llegeix un llibre busca una bona història, no crítiques a sistemes de govern (tot i que aquestes també m'agraden).
Exemple d'oració: "Que l'única elecció possible per a la humanitat es troba entre la llibertat i la felicitat. I que la gran majoria escollia la felicitat."
Es evident que tota la història de 1984 ens l'hem de prendre com a una crítica (en aquest cas la manera del govern relatada diuen que recorda al nacisme i a l'estalinisme). I algunes de les crítiques són encara aplicables, però crec que per a ser una bona història li faltaria més acció. Justament això és el que em dóna ràbia, que l'autor només pensava en critícar quan va escriure i no es preocupava en que fos interessant. Si s'hagués preocupat per la segona seria genial, però com l'únic que volia era denunciar una forma de govern és fa avorrit si no tens un especial interés.
Finalment dir que no se'l recomano a ningú que busqui una novel·la amb bona trama, si vols conclusions per saber a on pot anar el món crítiques de tipus de govern/societats, aquest és el teu llibre.
A si! No vull fer spoilers però pel teu bé si et fan molt de fàstic les rates hi ha una escena que no t'agradarà..
El millor: hi han alguns trossos que són genials de llegir, paràgrafs que expliquen grans veritats.
El pitjor: entre tant paràgraf amb tanta crítica la trama queda en un segon pla i aquesta surt com a principal element del llibre.
PD:
Gran oració l'última del llibre, puc dir que em vaig riure al llegir-la, vaig pensar genial, tot el llibre en contra i acaba així... en fi, inspirador.
PD2:  2+2 =5

L'he gaudit un: 3/5


Títol: La rebel·lió dels animals.
Significat del títol: crec que és simplemente tal qual sona i s'entén, no té més misteri. Tot i que el títol en anglès és granja animal..
Autor/a: George Orwell
Pàgines: 178
Narració: 3a omniscient passat (?)
Format original: llibre
Adaptacions: pel·lícules
Curiositat: veure vikipedia per a més informació.

T'agradarà si: t'agraden les crítiques socials/polítiques tot i que siguin una mica metafòriques (tot i que aquesta metàfora és bastant clara)
Ni ho intentis si: no t'agraden les histories protagonitzades per animals tot i que aquests representin clarament humans, aquest llibre és únicament una crítica així que els que busquin només disfrutar amb un llibre sense buscar connotacions no ho llegiu

Sinopsi:
Uns animals d'una granja cansats del domini humà és revelen contra els seus amos i decideixen organitzar-se ells mateixos. Els porcs prenen el poder declarant deu manaments que lentament aniran desapareixent.

Opinió:
Bé, aquest llibre em va agradar més que 1984, la crítica es el motor bàsic igual que en el primer però almenys és curt, ràpid de llegir i bastant més entenedor.
En aquest cas el senyor Orwell criticava a Stallin (no se si s'escriu així vv') i en definitiva la seva forma de govern.
Una cosa que em va agradar del llibre en el seu moment va ser la velocitat amb la que anaven desapareixent els manaments i
Spoiler->
que evidentment al final acaben pitjor del que estaven en un principi.
<-Acaba l'spoiler.
Com d'aquest llibre les memòries que tinc són molt llunyanes acabo aquí la meva opinió.
El millor: la metàfora amb tota la seva crítica 
El pitjor: crec que no recordo res en particular.

L'he gaudit un: 3/5


Conclusió: George Orwell era un amargat que no creia ni en les revolucions ni en el futur i sentia tanta rabia contra tot que es va dedicar a escriure llibres criticant al món, (crec que m'assemblo en alguna cosa i tot a aquest senyor xd) però que és dedicava gairebé exclusivament a buscar la forma com críticar i la trama quedava una mica fluixa.

Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario