domingo, 20 de noviembre de 2011

Neandertals com a personatges de llibre: El clan de l'ós de les cavernes (els fills de la terra I)




Veieu el títol de l'entrada i la portada aquí a l'esquerra del llibre del que us parlaré avui: el clan de l'ós de les cavernes.

Títol: el clan de l'ós de les cavernes.
Pàgines: 559
Autora: J.M. Auel
Narració: 3era omniscient passat
Continuacions: La vall dels cavalls, Els caçadors de mamuts, Les planes misterioses, Els refugis de pedra i La terra de les coves pintades.
Adaptacions: pel·lícula (1986)
Web: http://www.loshijosdelatierra.com/2010/12/bienvenidos-la-era-auel.html


T'agradarà si: t'interessa l'origen de la humanitat, i tens interes en saber perquè els neandertals és van extingir si tenien un cervell més gran que els homo sapiens, la novela històrica en general t'agrada, i els llibres en els que aprens mentre llegeixes també.
Ni ho intentis si: odies la novel·la històrica o necessites per llegir una història que aquesta tingui un ritme dinàmic sense abundants descripcions.

Sinopsi:
L'Ayla  és una noia de 5 anys homo sapiens que després d'un terratrèmol que acaba amb tots els del seu clan és queda sola i comença a caminar cap el nord. En el seu camí serà atacada per un lleó cavernari i trobada per un grup de neandertals que caminen en busca d'una nova cova.
La curandera del clan, Iza, troba a la nena mig morta i després de curar-la decideix cuidar-la com si fos filla seva tot i el seu estrany aspecte.
Ja amb el seu nou clan de neandertals Ayla despertarà diverses reaccions tot i que finalment serà acceptada com a membre del clan tenint l'afecte d'en Creb el Mog-ur i Iza la curandera que la va salvar però també tindrà que aguantar l'odi d'en Broud que està destinat a convertir-se en el cap del clan.



Opinió:
El vaig voler llegir perquè fa uns dos anys unes amigues van començar a parlar del llibre, i el van afalagar bastant tot i que deien que tenia molta descripció. Fins fa poc no sabia ni quin aspecte tenia el llibre ni de que anava (pensaba que era juvenil i que anava d'un món fantàstic, si, gran equivocació) però el títol seguia rondant pel meu cap.
Finalment, quan va sortir l'última part i se li va fer més publicitat, vaig veure el titol i em vaig adonar de que era una història de la prehistòria, intrigada me'l vaig comprar.

Amb aquesta primera part he aprés moltes coses sobre neandertals, i realment ho he trobat interessant. Potser que en bastants punts hi hagi molta descripció necessària pel seu caràcter didàctic però que pot arribar a avorrir a qui estigui interessat en la història d'Ayla. 
En quant a personatges estan molt ben traçats, al final acabes agafant-li afecte o odi depenent de qui sigui.
En quant a la sort d'Ayla en fi, es increïble la quantitat de coses que ha fet l'autora que li passin en un sol llibre, i pensar que encara em queden 5 llibres per llegir imagino que encara hi ha moltes aventures  per explicar. 
Spoilers per aquí ->
Una cosa un pel negativa és saber pels noms dels següents llibres i des d'un principi saber que al final Ayla se'n va del clan. 
Escenes que em van agradar són quan a Ayla la maleeixen gairebé totalment i va a la seva cova per a sobreviure, també m'encanta que Broud li faci la vida tan impossible a Ayla.
<-Spoiler acabats 
Si tens un interès en la Prehistòria (tot i que sigui petit) llegeix-lo, t'obligo.
El millor: la documentació, la història en general, les coses que aprens.
El pitjor: el ritme pot arribar a ser molt lent
L'he gaudit un: 4/5 
Fins aquí el meu avorriment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario