domingo, 16 de octubre de 2011

Volums únics, el gran desconegut de la literatura juvenil.


Hola! Avui us vinc a parlar de 3 llibres de literatura juvenil que no pertanyen a cap saga, volums únics. Evidentment existeixen molts d'aquests en la literatura juvenil (sobretot els típics de col·lecció de cole) però no mases que cridin l'atenció (o sent sincera que m'hagi llegit, de fet anava a parlar de dos llibres més i m'he trobat que és planejava una continuació...)
Els 3+1 (parlaré d'un últim que està considerat literatura adulta) dels que us parlaré si els hi hagués de buscar alguna cosa en comú seria que tots tracten la mort des de diferents punts de vista. Entre aquests llibres no hi ha cap que no m'hagi agradat però tampoc m'ha encantat cap, són llibres curts i que se'ls pot dedicar temps per a treure conclusions d'ells o almenys pensar.
I sense més preàmbuls començo (sino això serà l'entrada més llarga que s'ha escrit i no tinc ganes de batre aquest record).
MALALTIA
Bé en aquesta entrada faré dos grups, el primer (com podeu veure en el títol) malaltia.
T'agradarà si: t'agraden les histories on la protagonista esta en una situació difícil degut a algun problema amb el seu cos, les típiques histories dramàtiques on una noia esta en perill de mort per culpa d'una malaltia
Ni ho intentis si: odies els drames o les histories de malalties.
Títol: Antes de morirme. (és un llibre que no ha estat traduit al català)
Autora: Jenny Downham (You against me es el seu altre llibre i crec que no s'ha traduit)
Pàgines: 313
Volum únic
Narració: 1era present
Adaptacions: no

SINOPSIS:
Tessa es una adolescent com qualsevol altre només vol viure la vida però no pot fer-ho com li agradaria, el seu cos està afectat per una leucèmia i ja no li queda molt temps de vida. Però això no serà un obstacle per a ella, complirà la seva llista d'objectius abans de morir-se.

OPINIÓ
Escrita en primera persona Tessa ens demostra les seves ganes de viure, una protagonista lluitadora. Es una historia tràgica, però també de superació.
Que faríeu vosaltres si sabéssiu que no us queden gaires dies de vida? A que dedicaries aquest valuós temps? Està clar que la protagonista sap el que vol: des de coses estúpides (tot un dia dient que si a tot el que li diguin) fins a coses com el sexe o les drogues. A Tessa li queda poc temps però l'aprofitarà, viurà la seva vida durant poc temps però de manera intensa.
Una gran historia pels que els hi agradin les histories d'hospitals tràgiques, sense res destacable però genial si busques un drama fàcil de llegir.
L'he gaudit un: 3/5
Lo millor: la capacitat de superació de Tessa.
Lo pitjor: no sabria que dir, però no és de lo millor que he llegit, si que causa un impacte: aprofita el moment, la teva vida cada instant tu que els tens (carpe diem) però és una història que desgraciadament ja coneixem i tot i que estigui explicada d'una forma dolça no és massa original.
SUICIDI
T'agradarà si: trobes interessants els motivos que poden portar a una persona al suicidi i les conseqüències que produeix aquest.
Ni ho intentis si: mai t'ha interessat el suicidi, només ho consideres de persones febles i per tant no t'interessa com a tema.
Títol: Per 13 raons
Autor: Jay Asher. (aquesta es la seva primera novel·la)
Pàgines: 271
Volum únic
Narració: 1era present (clay) 1era passat (hannah, gravacions)

Títol: Sense retorn
Autor: Jordi Sierra i Fabra (camps de maduixa, les noies de filferro)
Pàgines: 191
Volum únic
Narració: 3era omniscient
Enllaç d'interés: http://www.sierraifabra.com/


SINOPSI:
->Per 13 raons: Clay Jessen és un adolescent com qualsevol altre, un dia troba una caixa amb un contingut estranys: una serie de cintes de casset. En elles s'explica les 13 raons perquè Hannah es va suïcidar 13 cares de casset dedicades a les 13 persones que van intervenir d'alguna manera en el suïcidi.
“És un joc molt senzill: primer les escoltes, després les passes a la persona següent"
->Sense retorn:
Jacinto és un noi de 14 anys i s'ha suïcidat, això portarà conseqüències i reaccions inesperades. Gent que sap que ha causat el suïcidi molestant-lo, gent que es sent culpable pensant que ho podria haver evitat i tot situat en un poble petit, tots es coneixen i les noticies s'escampen ràpid.

OPINIÓ
Dos llibres recomanats si estàs interessat en el tema del suïcidi.
Per 13 raons ens explica el motiu de Hannah, un efecte bola de neu, petites desgracies que van acabar per acumular-se i arruinar la seva vida. I en canvi sense retorn el motiu de Jacinto, un clar cas de bullying.
Em van agradar els dos, però si m'haig de posar a criticar amb duresa hauria de dir: en el primer potser que després de tants motius et perdis una mica tot i que la idea de les cintes es original, en el segon, sinó t'agrada el bullyng com a tema (no se com s'escriu la paraula vv') no el llegeixis, simplement això.
Els he gaudit un 3/5
Lo millor: per 13 raons la idea de las cintes, sense retorn el tema del bulling (crec que ho he escrit de 3 formes diferents al llarg de l'entrada vv') està molt ben tractat.
Lo pitjor: són histories curtes, les llegeixes t'interessen en el moment però després desapareixen.
EXTRA (el +1 del principi)
Llibre de literatura adulta: Des del meu cel.
T'agradarà si: les histories explicades desde un punt de vista innocent i dramàtiques t'agraden.
Ni ho intentes si: odies les coses metafòriques com una historia explicada des del punt de vista d'una morta que veu el que lis passa a els vius (si, aquesta història està explicada així).
Títol: Des del meu cel.
Autora: Alice Sebold (Afortunada i casi la luna, no se si existeixen en català per tant els deixo en castellà)
Pàgines: 316
Volum únic
Narració: 1era persona omniscient passat
Adaptacions: pel·lícula
Curiositat: el llibre té alguna cosa d'autobiogràfic ja que l'autora va ser violada de petita

SINOPSI:
Després de ser assassinada cruelment Susie Salmon(gran cognom)una nena de 14 anys ha arribat a una especie de cel on totes les coses materials que desitgi apareixeran, però la seva família viva que és el que més desitja no ho farà. Per tant preocupada per ells comença a observar el que fan i ens explica la història de la seva família basant-se sobretot en la de la seva germana Lidnsey (crec que no s'escriu així...)
OPINIÓ:
La història està ben plantejada, el punt de vista és molt original, però crec que en alguns trossos és fa avorrida, però això ja depèn del gust.
La vida continua, però adonar-se de que acabaràs per desapareixer es dur, ella està morta i al pas de la novel·la lentament va madurant fins que ja pot deixar de dependre de tots els seus amics i familiars per a dirigir-se al descans.
L'he gaudit un 2/5
Lo millor: el punt de vista és molt original i el progrés de maduració que va fent Susy es interessant
Lo pitjor: potser que en alguns punts es faci avorrida.

FINS AQUÍ EL MEU AVORRIMENT
PD: per fi he acabat! Pensava que moriria en el intent d'escriure això...

No hay comentarios:

Publicar un comentario